Solarly

Zonnepanelen zonder een eigen dak

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar het gebruik van duurzame energie. Deze overstap begint negen van de tien keer met het aanschaffen van zonnepanelen. Nu de salderingsregeling nog van toepassing is zijn zonnepanelen enorm aantrekkelijk. Helaas geldt dit niet voor ieder huishouden in Nederland, want je moet wel een (geschikt) dak hebben. De draagkracht van een (oud) huis kan roet in het eten gooien, of je hebt de pech dat je in een flat woont. Maar, wat nou als ik je vertel dat jij wel kunt profiteren van de voordelen van eigen zonnepanelen?

Zonnige mogelijkheden

Het klinkt misschien een beetje gek, maar voor een ieder in Nederland bestaan er mogelijkheden om te profiteren van de voordelen van eigen zonnepanelen. Zelf zonder eigen dak! Dus wat is jouw excuus?

De postcoderoos

Het postcode gedeelte laat hoogstwaarschijnlijk wel een lampje branden waarover dit precies gaat, maar het roos gedeelte daarentegen? Met de postcoderoos, ook wel postcoderegeling genoemd, wordt niet alleen het gebied van jouw postcode bedoeld, maar ook de aangrenzende postcodegebieden met dezelfde vier cijfers. Op de kaart vormen al deze gebieden een soort roos.

Vanzelfsprekend profiteer je met de postcoderoos van een duurzaam energieproject dicht bij jou in de buurt. Het voordeel hieraan is dat de instapdrempel heel erg laag is. Je kunt vaak al deelnemen aan zo'n soort project met maar één zonnepaneel! Daarbij is het altijd mogelijk om uit te breiden naar meerdere zonnepanelen.

Belangrijk om te weten is dat deze projecten vallen onder de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). In tegenstelling tot de ouder postcoderegeling betaal je hierdoor niet minder energiebelasting, maar ontvang je een jaarlijkse winstuitkering. De winstuitkering wordt behaald door zowel subsidie als de verkoop van elektriciteit en wordt door de coöperatie betaald.

Investeren in een zonnepark

Door te investeren in een zonnepark krijg je geen eigen panelen. Investeren in een zonnepark kan worden vergeleken met het kopen van obligaties. Het voordeel hieraan is dat je zelf kunt bepalen hoeveel geld jij investeert in het zonnepark.

Afhankelijk van de soort overeenkomst krijg jij na verloop van tijd het geld dat je toentertijd geïnvesteerd hebt terug. Tevens profiteer je in de tussentijd wel van opbrengsten (energieopbrengsten, rente e.d.) Daarbij is het wel belangrijk om te begrijpen dat deze manier van investeren buiten Autoriteit Financiële Markten (AFM) valt. Dit houdt in dat jij een deel van, of je volledige inzet mogelijk kan gaan verliezen.

Stroom afnemen

Energieleveranciers bieden steeds vaker contracten aan waarbij je binnenlandse, groene stroom kan krijgen. Deze stroom is dan afkomstig van andermans zonnepanelen, of een zonnepark.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?