Solarly

Glas-folie zonnepanelen versus glas-glas zonnepanelen

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Alles en iedereen blijft zich dagelijks verder ontwikkelen. Het streven naar verbeteringen staat hierin vaak centraal. Dit geldt ook voor de zonnepanelenindustrie. De zonnepanelenindustrie zit zeker niet stil, wat heeft geleid tot een enorm aanbod aan verschillende zonnepanelen. Tóch zijn er twee soorten zonnepanelen die met kop en schouders boven de rest uitsteken, namelijk de klassieke, glas-folie zonnepanelen én de relatief nieuwere glas-glas zonnepanelen. Maar, wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee panelen? En misschien wel belangrijker, welk paneel is beter?

Samenstelling

Beide namen verklappen al een groot deel van de wijze waarop de zonnepanelen zijn opgebouwd. En eigenlijk zit daar niet zo'n heel groot verschil in. Aan weerszijde van de zonnecellen van zowel de glas-folie zonnepanelen als de glas-glas zonnepanelen bevindt zich het EVA folie.

Het EVA folie wordt door beide soorten zonnepanelen aan de voorzijde beschermd door gehard glas. Gehard glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, kent een speciale bereidingswijze wat het wel vijf keer zo sterk maakt als enkelglas.

Het verschil in samenstelling zit hem dus eigenlijk alleen in de achterzijde. Daar waar de achterzijde van een glas-folie zonnepaneel bestaat uit kunststof folie, bestaat de achterzijde van een glas-glas zonnepaneel uit gehard glas. Dit verschil lijkt misschien wel klein en onschuldig, maar is bijna leidend voor de karaktereigenschappen van een zonnepaneel.

Levensduur

Het komt steeds vaker voor dat de vier jaargetijden seizoen 'lijken' voor te komen binnen een kort tijdsbestek. Met het oog op de klimaatverandering zullen deze extreme weersomstandigheden alleen maar vaker voorkomen. Wij kunnen gelukkig schuilen, maar de zonnepanelen niet. Hierdoor is het van belang dat de zonnepanelen resistent zijn tegen deze omstandigheden.

De resistentie van een zonnepaneel tegen extreme weersomstandigheden begint al bij de samenstelling. Des te resistenter een zonnepaneel is, des te minder degradatie optreedt. Degradatie verwijst naar het feit dat jouw zonnepanelen na verloop van tijd het vermogen beetje bij beetje verliezen. Met andere woorden, de resistentie van een zonnepaneel tegen de weersomstandigheden is onder andere bepalend voor de duur dat jij kan genieten van jouw zonnepanelen.

De glas-folie zonnepanelen zijn vergeleken met glas-glas zonnepanelen een stuk minder resistent tegen extreme weersomstandigheden. Waar dit aan te wijten is? Aan de achterzijde. Daar waar de achterzijde (gehard glas) van een glas-glas zonnepaneel ongeveer 2 millimeter dik is, komt de achterzijde (kunststof folie) van een glas-folie zonnepaneel hier niet eens in de buurt. In sommige gevallen is de dikte van het kunststof folie maximaal 0,1 millimeter.

Deze achterzijde maakt de glas-folie zonnepanelen zeer kwetsbaar voor de extreme weersomstandigheden. Vocht, zuurstof en andere schadelijke substanties kunnen gemakkelijk het paneel binnen dringen. De jaarlijkse degradatie schommelt tussen de 0,8 - 1% waarbij zelfs wel eens voorkomt dat dit oploopt tot 2%. De vermogensgarantie die de fabrikanten geven is 80% na 25 jaar. In tegenstelling tot de kwetsbaarheid van de glas-folie zonnepanelen kennen de glas-glas zonnepanelen een enorme stevigheid én zijn ze waterdicht. De drukverdeling van de zonnecellen blijft op deze manier gecentreerd waardoor de jaarlijkse degradatie (0,5%) tot een minimum wordt beperkt. De fabrikanten geven dan ook een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar.

Verder spelen slijtage aan mechanische spanningen en veroudering ook een rol in het degradatieproces. De gemiddelde levensduur van de glas-folie zonnepanelen is 20-30 jaar. De glas-glas zonnepanelen gaan net iets langer mee, namelijk 40 - 50 jaar.

Prijs

Dat zo'n klein verschil in de samenstelling van een zonnepaneel kan zorgen voor zoveel verschillende eigenschappen, best gek hè? Deze (goede) eigenschappen van het zonnepaneel zijn dan ook terug te zien in de prijs.

De productiewijze van glas-glas zonnepanelen is best gecompliceerd. Tijdens dit proces mogen er geen luchtbellen ontstaan. Gebeurt dit wel? Dan is het paneel niet meer bruikbaar en kan worden weggegooid. De prijs per glas-glas zonnepaneel is ongeveer €850,-.

De glas-folie zonnepanelen daarentegen kennen een normale productieproces. Daarbij is de achterzijde een stuk goedkoper en lichter. Dit is tevens terug te zien in de prijs, want de prijs per glas-folie zonnepaneel schommelt tussen de €300,- en €600,-.

De verschil in prijsklasse maakt de terugverdientijd van de glas-glas zonnepanelen langer dan de terugverdientijd van de glas-folie zonnepanelen.

Einduitkomst

Dus, als de glas-folie zonnepanelen nou recht tegen over de glas-glas zonnepanelen staan, wie zou er dan 'winnen'? Dat is lastig te zeggen. Beide zonnepanelen hebben zo zijn voor- en nadelen. Daarbij is de keuze persoonsgebonden. Jij weet namelijk hoe of wat er speelt in jouw situatie (hoeveelheid energieverbruik, portemonnee e.d.), niet wij. Wat wij wel kunnen doen, is alle eigenschappen van beide panelen nog één keer tegenover elkaar zetten zodat je zelf je afweging kunt maken.

Glas-folie zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen

Bekende techniek

Relatief nieuwe techniek

Kwetsbaar voor weersomstandigheden (oxidatie- en vochttoetreding)

Resistent tegen weersomstandigheden (duurzaam, hoogwaardig)

Redelijk vermogensverlies (jaarlijks 0,8-1%)

Beperkt vermogensverlies (jaarlijks 0,5%)

Normaal rendement

Hoog rendement

Korte terugverdientijd (lage prijs)

Lange terugverdientijd (hoge prijs)

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?