
Zonnepanelen op je huurwoning
Dat de energierekening de afgelopen tijd fors is gestegen zal niemand zijn ontgaan. Tegelijkertijd zijn de zonnepanelen efficiënter dan ooit, maar toch goedkoper dan de voorgaande jaren. Hierdoor wordt de aanschaf van zonnepanelen, en daarmee de overgang op een vorm van duurzame energie steeds aantrekkelijker. Dit geldt tevens niet alleen voor koopwoningen, maar ook voor de huurwoningen. Maar, waarom zou je als huurder zonnepanelen willen aanschaffen? En waar moet je dan eigenlijk allemaal op letten?
Achterliggende gedachte
Het plaatsen van zonnepanelen brengen voor zowel de huurder als verhuurder enorm veel voordelen met zich mee. Enerzijds verlaagt dit namelijk de energierekening (ten behoeve van de huurder) en anderzijds krijgt de woning een beter energielabel (ten behoeve van de verhuurder).
Of het plaatsen van de zonnepanelen nou het idee idee is van de huurder of verhuurder maakt in principe niet uit. In beide gevallen dienen er onderlinge afspraken gemaakt te worden over o.a. het eigendom, (mogelijke) kosten en opbrengsten. Daarbij is het van belang dat deze afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Uiteindelijk leidt dit tot twee mogelijke scenario's.
Huurder als eigenaar
Hoewel dit niet geheel gewoonlijk is kan een huurder toch op eigen kosten zonnepanelen op zijn/haar huurwoning laten plaatsen. Schriftelijke toestemming van de verhuurder is dan wel vereist. Zodra deze schriftelijke toestemming er is, is de huurder eigenaar van de zonnepanelen. Logischerwijs levert dit scenario het meest op voor de huurder, maar wat nou als hij/zij wil verhuizen?
Dit is dan ook de reden dat het niet geheel gewoonlijk is om als huurder de zonnepanelen te bekostigen. Hierdoor is het verstandig om óók afspraken te maken over (mogelijke) overname van de zonnepanelen bij een verhuizing. Denk hierbij aan een vergoeding (restwaarde), of dat de volgende huurder het eigendom overneemt.
Verhuurder als eigenaar
Iets wat meer voor de hand ligt is dat verhuurder de zonnepanelen bekostigd. Dit resulteert in een lagere energierekening, maar ook in een (mogelijke) hogere huurprijs. De hoogte van deze stijging wordt bepaald door een puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel.
Zonnepanelen dragen bij aan een verbetering van het energielabel. Op het moment dat het desbetreffende huis daadwerkelijk door de zonnepanelen een beter energielabel krijgt, levert dit extra punten. Extra punten betekent dat de huur officieel verhoogd mag worden. Dit mag daarentegen alleen nadat de huurder met de verhuurder een (schriftelijke) overeenkomst hebben getekend.
Salderen
Momenteel kent Nederland een zogeheten salderingsregeling. Deze regeling maakt het (nog) mogelijk om op de jaarbasis hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen te verrekenen met de stroom die je hebt teruggeleverd. Als huurder kun jij alleen gebruik maken van de salderingsregeling als jijzelf eigenaar bent. Is de verhuurder eigenaar, dan kun je helaas geen gebruik maken van de salderingsregeling.
Gerelateerd


